dimecres, 26 de gener del 2011

Refugi de Certascan: futur? - ACTUALITZACIÓ 2ona

ACTUALITZACIÓ 2ona: nou comunicat de la FEEC
ACTUALITZACIÓ: afegida rèplica de l'ajuntament de Lladorre.

Hola

Poso aquesta informació en el blog, perquè m'ha arribat des de diverses fonts, inclosa la secretaria del club.

A mode de resum ràpid, sembla que el guarda que hi treballava des de fa 28 anys l'han despatxat, hi busquen un de nou per un contracte d'un any, i que la titularitat i els usos del refugi poden canviar radicalment a curt, mig o llarg plaç.

Us exposo les informacions disponibles (a data d'avui), i que cadascú decideixi el que vulgui. Si no esteu d'acord amb com està portant el tema la FEEC, els podeu enviar un correu electrònic amb la frase "SALVEM CERTASCAN", i el vostre nom, a l'adreça feec@feec.cat i salvem@certascan.com. També hi ha un grup de facebook al qual us podeu adherir, http://www.facebook.com/pages/Salvem-Certascan/148513128535881.

La FEEC, per cert, n'ha respost avui mateix (link al punt 3)

Informacions:

1) Cronologia-resum dels fets, proporcionada pel guarda del refugi, Alejandro Gamarra Paunero

El refugi de Certascan és una construcció propietat de Endesa cedida a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya de moment fins l’any 2019. Alejandro Gamarra (Jan) guarda el refugi fa 28 anys, des de l’any 1983.

L’any 2000 els propietaris de la muntanya de Ison i Estallo tanquen amb una cadena l’accés per la pista al refugi, el guarda ha d’anar a judici per poder seguir pujant. La pista roman tancada des de llavors i ni els veïns del poble ni Ajuntament, ni Parc Natural de l’Alt Pirineu tenen pas. De fet el Parc va haver de pujar fins i tot les pedres en helicòpter per reconstruir el pont que puja al refugi de Broate i al Consell Comarcal no li van deixar senyalitzar el GR.....

El 2010 els propietaris de la muntanya tornen a l'atac a través de la FEEC i Endesa, volent deixar malament al guarda exposant uns arguments sense base amb la clara intenció d’aconseguir el refugi.

Hi ha una sèrie de reunions, i finalment la FEEC esposa al guarda que té un ultimàtum dels propietaris de la muntanya: sinó el fan fora del refugi els trauran el refugi. També expliquen al guarda que han acordat trencar el contracte que el lliga amb Endesa fins el 2019 per donar-los-hi als propietaris de la muntanya, i que aquests cedeixin l’explotació del refugi a la FEEC.

L’Ajuntament de Lladorre que coneix les actuacions dels propietaris, pren partit pel refugi i el guarda per la feina que porta de fa 28 anys, també com a creador i promotor de la Porta del Cel i acaba trobant el recolzament d’Endesa que no vol remoure els contractes de cessió. Ajuntament i guarda demanen una reunió conjunta amb la FEEC i Endesa per acostar posicions però la FEEC es nega.

A la tardor del 2010 la Junta directiva de la FEEC opta descaradament per la opció dels propietaris, i amaga la informació a l’Assemblea d’Entitats., saltant-se compromisos, i propostes de reconciliació de les parts implicades (Endesa, Ajuntament, guarda) i li comunica al guarda que faci les maletes.

El guarda es fa un munt de preguntes:

§ Per què la FEEC accedeix a les pretensions dels propietaris de la muntanya i en canvi no fa cap cas ni d'Endesa ni de l’Ajuntament de Lladorre?

§ Perquè la FEEC insisteix en els suposats drets dels propietaris de la muntanya sobre el refugi si hi ha escriptures públiques del refugi a nom d'Endesa?

§ Per què la FEEC es nega totalment a fer una reunió amb Ajuntament, Endesa, guarda i advocat federatiu per explicar la situació legal de propietat?

§ Quan ja havien pres la decisió el 28 d’octubre, perquè la Junta ho va amagar a l’Assemblea d’Entitats del 27 de novembre? No els sembla prou important la possible pèrdua d’un altre refugi?

§ Si ara que el contracte el té la FEEC amb Endesa, accepta tot el que li demanen els propietaris com s’ho farà després si els propietaris decideixen fer un restaurant, o guardar les vaques?

§ Quan els propietaris de la muntanya es neguin com estan fent amb tothom a deixar-li la clau de la cadena, què farà la FEEC?

§ Per què la FEEC té tant interès en acceptar els plantejaments dels propietaris quan hi ha una subvenció de 330.000 € lligada a la duració del contracte?


2) Informacions adicionals proporcionades pel mateix guarda

Com ja havia parlat anteriorment i com ja vaig avisar a l'actual Junta directiva no volia arribar a haver de defensar tant el refugi com el meu treball de guarda públicament. Però la FEEC s'ha negat a reunir-se amb nosaltres una i una altra vegada, i crec que com podreu veure a Salvem Certascan ningú dubta de la meva profesionalitat dels últims 28 anys. Heu vist en algún foro crítiques a la gestió al refugi de Certascan? No tinc dret ni a poder parlar amb el president, ni amb l'advocat federatiu per tal d'exposar-lis com està la questió legal ? Ni jo ni l'Ajuntament de Lladorre hem tingut dret a parlar, només els propietaris de Lladorre tenen aquest dret.... Si que em va parlar en Josep Mª Peixò, per dir-me sempre que no calia parlar amb l'advocat i que això no tenia volta de fulla.

En Josep Mª Peixò, en paraules textuals del cap d'Endesa de la zona va dir: "quan els propietaris li exposàven les seves demandes les va acceptar inmediatament sense questionar res". I el mateix Peixò sempre em va dir que no hi havia cap altre possibilitat, perquè era el refugi o jo i ja havien pactat amb els propietaris trencar el contracte que el lligava a Endesa fins el 2019 per passar-los als propietaris i que aquests els donéssin l'explotació a la FEEC. Algú es pot creure a uns propietaris que per activa sempre han estat en contra dels interessos dels excursionistes? Quan el refugi es doni als propietaris de la muntanya que els lligarà per fer el que vol la FEEC i no el que amb ells els interessa?

Els dies anteriors a l'Assemblea de la FEEC en Jordi Merino em va dir que abans de tot volien parlar amb mi i amb l'Ajuntament, Endesa, el president i l'advocat, i ja que hi havia trobat una versió dialogant de la Junta vaig dir a algun president d'algun club que no treguessin el tema a l'Assemblea. I la Junta us va amagar no ja que en volien fer fòra, si no que amb això també estàven regalant el refugi de Certascan. Crec que és vergonyòs no exposar els problemes al màxim òrgan de decissió. I uns dies després de l'Assemblea la Junta em comunica que no volen parlar ni amb mi ni a l'Ajuntament. De fet li comuniquen a l'Ajuntament ja que a mi no em responen al telèfon ni els correus demanant la reunió.

Ara suposo que davant la pressió social, els presidents hauríau de fer canviar aquesta actitud federativa incomprensible.

Ara la FEEC ja està negant aquests fets, però demaneu-los les actes de Junta, perquè a part que jo també tinc alguna prova d'aquests fets, també van parlar amb el tècnic de l'Ajuntament de Lladorre i el cap de Endesa i també a la reunió de guardes els hi van exposar als guardes que no hi havia res en contra meu i que només era perquè estàven obligats pels propietaris de la muntanya de Ison i Estallo. I si no també puc afegir alguna altra cosa que ho demostra....

I és prou clar que la premsa no sempre expressa tot com succeeix i avui al diari Sege http://www.segre.com/detall-de-la-noticia/article/els-propietaris-de-la-muntanya-de-certascan-reclamen-el-refugi-a-endesa/ ja surt la notícia encuadrada principalment en el que demanen els propietaris de Lladorre i en el que ells diuen que tenen tants drets.

També a l'article expliquen: Els veïns asseguren que al contracte firmat amb la hidroelèctrica el 1912 s'especifica que la companyia podrà mantindre la titularitat de les instal·lacions mentre tinguin usos hidroelèctrics, en cas contrari, revertirà al comunal.

Jo també tinc una còpia d'aquest contracte i aquest pàrrafs que ells diuen que existeixen jo no els he trobat, però potser em cal regular la vista millor. Si algú vol us puc enviar el vídeo que el jutgat va fer en el judici on vaig aconseguir la clau de la cadena per pujar al refugi, en el que ja deien: que a Certascan no hi havia cap refugi, si no una caseta d'obres, que la pista havia estat tancada tota la vida i ningú podia pujar amb cotxe, que la FEEC s'estava enriquint per organitzar excursiones a les seves muntanyes... Sort que estàven sota jurament si no que més haguèssin dit?

En tot cas tota aquesta documentació que vaig haver d'aconseguir en el judici de la cadena l'any 2000, el vaig posar a disposició de la Junta, i per això vaig demanar la reunió amb l'advocat. Per que uns propietaris de les muntanyes que porten a judici a tothom (Ajuntament, Endesa, guarda, treballadors de la hidroelèctrica....) per què no han anat als tribunals si ho tenen tant clar? No han tingut temps des de l'any 1934 quan el va escipturar Endesa?. Es més Endesa per pressions de l'Ajuntament de Lladorre ja va afirmar com han dit al diari que el contracte amb la FEEC fins el 2019 el mantindrien tant si com no. Pressions de l'Ajuntament no de la FEEC que ja els volia regalar aquest mateix any.

No haurien de tenir més respecte al Municipi de Lladorre al que al mateix temps li està demanant permís per construir un nou refugi a les seves terres?

Com es pot anar en contra d'una escriptura de propietat de l'any 1934 del refugi de Certasacan a nom de Endesa. I es clar que poden anar a judici, però el poden guanyar?

I la veritat es que després de guanyar el judici de la cadena vaig dir a la FEEC que demanés la propietat de Certascan, no els vaig apretar prou i potser no estaríem ara en aquesta situació. Però actualment la pilota està a la FEEC i de les properes actuacions en sortirem enfonsats o amb més força. Potser heu de parlar a les reunions de vegueries, potser hauriau de convidar-me a explicar el tema amb més detall, però de moment l'única cosa que havia demanat a la FEEC es poder parlar...

Atentament.

REFUGI DE CERTASCAN

Alejandro Gamarra Paunero

Tel. 973.62.13.89 (Part), 973.62.32.30 (Refugi)

info@certascan.com

http://www.certascan.com


3) Informacions disponibles a la FEEC (també cal llegir-ho, per suposat)

http://www.feec.org/Noticies/noticia.php?noti=5788

http://www.feec.org/Noticies/noticia.php?noti=5774


4) Nota de premsa

http://www.segre.com/detall-de-la-noticia/article/els-propietaris-de-la-muntanya-de-certascan-reclamen-el-refugi-a-endesa/


5) Rèplica de l'Ajuntament de Lladorre al comunicat de la FEEC

http://www.certascan.com/documents/nota_premsa_ajuntament.pdf


6) Nou comunicat de la FEEC

http://www.feec.org/Noticies/noticia.php?noti=5799

Imprimir aquesta entrada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Hola, si vols escriure per apuntar-te a una sortida, posa detalladament el teu nom, si ets major d'edat, si disposes de cotxe, i a quina hora pots sortir. Les teves dades personals de contacte, si no les sabem, envia-les per correu electrònic (per la teva seguretat). Moltes gràcies.